Zoeken in deze blog

dinsdag 23 november 2021

SAMEN TROOST

Vandaag  op de geboortedag van mijn vader zoek ik troost voor de te korte levens van mijn ouders en nu ook nog mijn zus. Mijn zus werd 66 jaar, werkte 42 jaar in het onderwijs.  Mocht zij haar moeder maar 3,5 jaar  en haar vader slechts 5 jaar langer meemaken. Leven. Niet eenvoudig. Hoe ook iedereen zijn stinkende best deed het gemis op te vangen, het waren zulke lieve personen, de wereld was beslist mooier  geworden als ze langer bij ons hadden kunnen zijn. 

Dan is samen opeens weg. Zomaar. Onverwacht, onverdraagzaam. Je verliest je kind; je verliest je zus. ontroostbaar ben je. Ook opeens, ook onverwacht klinkt er troost. De deurbel gaat. Ik open de voordeur. en herken de persoon die mij een witte enveloppe wil geven niet.  "Ik moet U dit geven, van  mijn vrouw." Zij zit nog in de auto, maar ik sta dubbel-geparkeerd. "  Hij noemt nog een naam en stapt in de auto. Ik herken de naam en roep nog iets naar de wegrijdende auto.

Maar de vrouw,  zij was tot kort geleden nog een collega van mijn zus.  Ik weet :zij heeft pas geleden nog iets verschrikkelijks meegemaakt. Ik weet: Haar tiener dochtertje  kwam recent om het leven. Overleden. Een noodlottig ongeval. Mijn boodschap bereikt ze niet meer.

In de grote witte. zware enveloppe tref ik een een steen! Een condoleance bericht gevuld vol begrip en de  beschilderde kei, zo mooi! GEMAAKT MET ZOVEEL LIEFDE, ZOVEEL RESPECT.  'Ons' overlijdensbericht. Ik hou de steen in mijn hand en terwijl de tranen over mijn wangen stromen zorgt de aanraking van de kei voor SAMEN TROOST.




donderdag 15 april 2021


Ina, de gestrikte fee op deze foto, in een prachtige met  grappige figuurtjes , door haar "grote Zussen" onder het kritische oog van moeders Catrien gebreide wollen kriebel trui, die , hoe ingewikkeld ook het breipatroon, zonder het kleinste telfoutje of -gevallen steken, werd afgeleverd.
Op de  foto hieronder is Ina met links zus Rie en rechts zus Co Verhoeven.


Het valt op te maken uit de vastberaden blik van Ina en herdershond Maxi: ze zijn vast besloten de Wijde Wereld in te gaan; Over alle avonturen ,Inez zoals zij zich in haar volwassen leven noemde, kunnen wel heel veel dikke boeken worden geschreven, maar hier nog een mooie impressie van de muziek uit de jaren 50: Wereldberoemd in Noordwijk. Met de TV uitzending van "Flessen Arie Westgeest" Leider van Melodia, onderste rij Zus Rie met naast haar Ina/Inez.....
Lieve nicht Beterschap en veel lieve herinneringen aan de Fam.

Wat is de BOLLENSTREEK zonder BLOEMENCORSO en BLOEMENMOZAIEKEN ? 


woensdag 14 april 2021

Ome Kees was getrouwd met Maarse & Kroon


'En telkens weer  kwam er een stel lolbroeken die, én op partijen of andere feesten -na het drinken van een borreltje-  aan het te Leimuiden gevestigde echtpaar van Immerseel - Verhoeven deze zeer persoonlijke vraag stelde: Wie is het meest belangrijk in jullie huwelijk? Waarop het antwoord door hetzelfde stel gniffelende lolbroeken werd gegeven: Maarse en Kroon natuurlijk.
Ach en er viel misschien wel vorm van waarheid in te bespeuren.  Trots was de echtgenoot van mijn tante Rona op zijn baan als Chef Vervoer






Tot slot......kijkt u maar zelf, vanaf het prille begin, de garage van M&K waar het  jeugdige echtpaar zich vestigde die  schatjes van kinderen hebben ze vast even geleend, want  hun huwelijk bleef tot groot verdriet  kinderloos.



maandag 8 maart 2021

Standbeeld voor Mia Verhoeven en An Augustinus

 


Vandaag 8 maart 2021 vieren we INTERNATIONALE VROUWENDAG , ook in de mooie bollen- en badplaats Noordwijk. Met zo extreem veel kandidaten, de een nog liever, knapper, ontwikkelder, gemanierder, bereisder, menselijker, overtuigender, talentvoller,  behulpzamer, ach je kunt natuurlijk nog een grote rij van dure woorden toevoegen aan deze rij van uiterst prominente kandidaten, zonder iemand te kort te willen doen wordt de keuze bepaald door een hoogst partijdige jury en wel: 

opoe zeeweg kiest:

Opoe Zeeweg  kiest vandaag voor haar kleindochter MIA VERHOEVEN te samen in beeld met An Augustinus. Stel Wereldwijven. Spontaan en enthousiast stamt deze foto uit  een terugblik op de jonge jaren zeventig. Ook wel op de de ontwikkeling van Noordwijk  qua een het allesomvattende cultuur- en jeugdwerk, 
"DE KUIP'', hét toppunt van georganiseerd vrijwilligerswerk voor werkelijk ALLES en nog veel meer. Voor een indruk van de MEGA talentontwikkeling en de creativiteit, die , samen met vele anderen door hun enorme persoonlijke inzet  dit in Noordwijk tot stand  brachten in de opstandige jonge jaren zeventig....en het wordt de hoogste tijd, om er na vijftig jaren eens een jubileum tentoonstelling aan te wijden en geniet van deze bescheiden kleine impressie in het kader van : Macramé me ons mee"!!




zondag 7 maart 2021

50 jarige Bruiloft Piet Verhoeven en Marietje van Denzen

 



'De Poort van Kleef 'voor al uw bruiloften en partijen of....zoals in dit geval de feestelijke viering van het 50 jarig huwelijksjubileum van Piet en Marietje Verhoeven van Denzen. Natuurlijk kregen we een uitnodiging om er "bij te zijn". Het is een supergezellig bijeenkomst geworden; iedereen weer eens te zien en te spreken.
De kinderen, hun partners, kleinkinderen en allen met hen jeugdig elan een bijdrage aan die feestvreugde  leverden.  Een prachtig talentvol en artistiek en niet te vergeten- sportief- gezelschap.  Vol weemoed denk je weer terug  aan die 'happening'  daar in 'De Poort van Kleef ' , lommerrijk gelegen in het hart van Noordwijk Binnen aan de met eeuwenoude Lindenbomen omzoomde Douzasstraat  de    met  het  op speciaal verzoek van de bruid: "Aan de Muur van het Oude Kerkhof "  te zingen aan het eind van feest samen met de  kinderen net als vroeger bij de afwas...  tot tranen bewogen:  Koffie toe! Je begint terug te verlangen naar de service van toen. Helaas , zo toepasselijk in dit covid-19 tijdperk. 


donderdag 4 maart 2021

Cor Verhoeven als TOPSTUK

Wat een keurig schoolklasje! Met op de bovenste rij, op rechts en onbetwist aan top: nummertje laatst, getekend met cijfer 45: De op 4 maart 1913 geboren  Cor Verhoeven, laatst geborene van de vier zonen van het echtpaar Verhoeven-Driessen. Dondersteen en soms een plaaggeest voor zijn reeds eerder geboren zussen, maar hier geportretteerd als een stralende deugniet, getemd onder het strenge oog van meester Booy.
Wie kan op dat moment vermoeden dat een kleine eeuw later klassikaal onderwijs tot een grijs verleden is gaan behoren. Toch nog maar even een terugblik op een leefbaar bestaan, waarin de toekomst voor alle mannen op de foto nog een verwachtingsvolle belofte inhield. Dus daarom vandaag deze extra hartelijke herinnering. 💓

zondag 28 februari 2021

De Heer en Mevrouw Laterveer-Driessen

 

Mooie foto, zou nicht Coby zeggen. Een opmerking die ze -terecht- vaker bij foto's zet
 De Heer en Mevrouw Laterveer-Driessen

 


Ja, en daaronder Piet Verhoeven en zijn altijd mooie echtgenote Cootje Driessen. Wat opvalt is de prachtige krul boven opa's voorhoofd, een haardacht die op het ogenblik weer in de mode schijnt te komen. En verder, waarom draagt Opoetje haar ring aan haar middelvinger? Niemand meer in leven om het aan te vragen........




donderdag 18 februari 2021

TANTE LENI GORDIJN, DE LIEFSTE!



Echt iets voor tante Leni. Altijd wat natuurlijk. Veel van alle hobby's die er bij ons in huis een leven kregen komen van een  beschadigd voorwerp vandaan, want zoals lieve tante erbij vertelde- tijdens de overhandiging- als het onbeschadigd was, was het voor haar dochter Agnes. 
Haar eerstgeborene, een zoontje was dood ter wereld gekomen. Haar daarna geboren dochter , tenslotte enig gebleven kind, werd door tante Leni heel erg door haar in de watten gelegd en iets aan haar geven wat dat niet voor meer dan 100 procent in orde was.....totaal ondenkbaar, Haar dochter, zo dacht tante, wilde geen beschadigd stuk, maar voor ons gezin was het opnieuw best fijn om het te krijgen Tante's grootste hobby was werken. En stiekem weg heeft mij ze daarmee ook wel een beetje besmet. Dus tot slot. Het schattige ventje op haar schoot is het kleinkind van haar jongste zus, die helaas te jong was overleden om zelf nog met het jongetje te kunnen knuffelen. Maar kijk eens naar de achtergrond! Een prachtig gepoetste koperen lamp gestald op de boekenkast in de mooie zonnige voorkamer van "My Fathers House". Pas weer van de zolder gehaald en weer tot nieuw gepoetst door mijn zus. En kijk eens hoe mooi het licht een prachtige weerschijn geeft op de "(H)ONDJES". Daarom ook vandaag nog heel hartelijk herinnerd. 1901-1977. Op de 18e februari.

dinsdag 16 februari 2021

GEZOCHT EEN FATSOENLIJK JONG MENSCH

 Horlogemakers opgelet! Een fatsoenlijk Jongmensch  kan dadelijk geplaatst worden, met huiselijk verkeer. Salaris naar bekwaamheid. Adres franco brieven bij F.Driessen, Horlogemaker te Leiden.



maandag 15 februari 2021

Pietje Verhoeven en Naatje Scholts 50 JARIG HUWELIJKSFEEST


Opeens waren ze 50 jaar met elkaar in de echt verbonden. Pietje Verhoeven en Johanna Scholts, beiden geboren -in onecht- geboren in Muizensteeg in Noordwijk. Maar het feest kreeg de volle aandacht. De kinderen hadden geld gespaard om het feest te vieren; echte lieverdjes dus.......Opa Piet had de kost verdiend voor al die lieve schatjes en een aankondiging van de ' a.s. happening kwam een duur betaald bericht in de Haarlemse krant. '  11 kinderen telde hun kroost .

 De persoon in het midden is de op 24 april1836 geboren
oudste zoon Jan,  die op1 juni(wet)en 2 juni(kerk) 1862
 de op 18 maart 1840 geboren Maria van Wees op trouwde.

Hun oudste zoon Jan huwde ook weer en werd samen met Maria van Wees de vader van onze eigen Opa  Pietje die je veel beter kent als Opa Zeeweg, de echtgenoot van Opoe Zeeweg of wel OMA Co Driessen, ook weer ouders van een groot  gezin.

  


OK, mocht je het nog altijd lastig vinden om een stamboom terug te lezen? Loop dan gewoon even terug naar je eigen levensstory. Mooi toch! 

zondag 31 januari 2021

VOOR DE AFBRAAK van NIEUWE ZEEWEG 57

Hier weer eens een gezellige en tevens  feestelijke bijeenkomst in de traditie van Opoe Zeeweg. In de mooie kamer waarin tante Nel resideert , wordt opnieuw een verjaardag gevierd.
Dat er veel makke schapen op een klassieke bank passen wordt hier wel bewezen.  Lang geleden, dat  wel. Nog eventjes een blik op de bezetting of is het in dit geval de "bezitting" van al dat 'vintage' treip:  geheel rechts :
  • Tante Bets van Diemen-Rijnders, telg uit het beroemde plaatselijke toneelgeslacht bij HTIOS en die samen met haar Zus Gras wereldberoemd werd in de speelfilm "De vierde Man".
  • An Rijnders nog verleden jaar verkozen door de Jeugd tot Winnares van De Ouderen 
  • Ome Henk Verhoeven in gezelschap van dochter Anneke, echtgenote  AnToebak en dan 
  • Maija, als sluitstuk op de eerste plaats, last but not least :   als Opoe Zeeweg's  Blogspotwoordvoerder.  
Het uitzicht op de Kerktorens, nu niet zichtbaar door reflectie van de ruit in het nachtelijk duister, krijgt u er bij! 
Het uitzicht op de Kerktorens met deze foto van eigen makelij biedt een vorstelijk vergezicht vanaf de Koepelweg op het oude dorp.  Daar diep in dat dal is ook nog een schim van ons oude café te zien. De titel vorstelijk ontlenen we aan de door  Koningin Wilhelmina der Nederlanden uitverkoren plek voor het maken van haar lenteschilderijen.   De verwijzingen naar alle al geschreven stukjes in al die vele andere blogs, u houdt ze tegoed! Dank dat ik u het leven van mijn grootmoeder onder de aandacht heb mogen brengen als INFLUENCER  voor een samenleving vol respect: u mag ook luisteren naar de door mijn zus  ingesproken  PODCAST. WIJ HOREN WEL WEER VAN UW WENSEN.

zondag 24 januari 2021

OPENINGS AANBIEDING: komt dat zien, komt dat zien....




Het is mooi geweest. Maar nu komt het, waarschijnlijk nog deze week,  onder de slopershamer. Dus iedere nazaat van Pieter Verhoeven en Jacoba  Cornelia Driessen, dus: stap nu op de fiets en maak foto's van het pand nu het nog kan!
 Ooit kreeg het een gewaarborgde vergunning tot en met 1 mei 1930  het CAFÉ annex WOONHUIS met SCHUUR en TUIN te Noordwijk aan den Nieuwen Zeeweg groot 6 Aren 85 Centiaren. Je kunt het kopen voor 4.200 gulden.
 Het is mooi geweest. Het wordt nog mooier. Nu worden er drie nieuwe HERENHUIZEN gebouwd. In de stijl van OPOE ZEEWEG, zij hield van prachtig. En alle  namen die het café in de loop der volgende jaren met weer andere eigenaren kreeg: zoals de "Halve Vleet" of het "Vuurschip" of " De Hof van Breloft" welke andere titel het ook ooit mocht bezitten.... het is op en over. Nu mis ik het al. Gezellig en vol goede zorgen; wnneer zal die tijd terugkeren.

In 1923 trokken we in het pand aan de Nieuwe Zeeweg. Ietsje verderop was een mooi herenhuis, daarin woonde de familie Benschop. Maar wij beschouwden"onze zaak" als de mooiste van heel Noordwijk.
Vorig voorjaar op 19 mei 1923 is het café Veldzicht heropend met als trotse eigenaar de heer Pieter Verhoeven,  precies: OPA! Hij is zojuist bij de zaak is teruggekeerd en poseert vol trots naast de motor! Op de achtergrond sta ik, zijn persoonlijke aandrijfkracht.




Van Veldzicht tot Halve Vleet tot 't Vuurschip naar Hof van Breloft, vroeger was er ook nog een tramhaltevoor de deur!
 Noordwijkse Huizen heeft al heel wat aandacht aan het café geschonken ook in de aflevering van 6 maart 2011, waaruit deze knipsels.





dinsdag 19 januari 2021

HEIMWEE NAAR DE TOEKOMST




Toch was de start zonnig en feestelijk geweest. Verwend en verzorgd door het personeel van de jongste bediende tot aan de manager toe, genoten we op ons heerlijk zonnige terras van het flanerende publiek op de Boulevard van La Carihuela . Herstelden op een gezonde manier van de behandelingen welke ons "aanbevolen" door een overvloed van vele zichzelf als professioneel profilerende deskundigen die zichzelf  achter de in hun plaats optredende stagiaires ons aanbevolen werden met de term "KIPPIE" een paar kleine operaties gevolgd door nog enkele minieme protocolletjes die tenslotte levensreddend moesten zijn.

 Dat dus, dat  zaten we daar te vergeten. In de zon we TOASTEN met elkaar , met een glas vers geperst  sinasappelsap

" PROOST, OP HET LEVEN"

Dan weer thuis in de eigen Casa blijken er nog wat dingetjes niet  ok te zijn. U hoort nog van ons,  


maandag 27 januari 2020


Huis te Koop Nieuwe Zeeweg 27 Noordwijk, Het Huis van de Heimwee





Het Huis van de Heimwee............"Gossie Pietjes" had tante Roon gezegd. "Meid had je niet beter op kunnen letten? 't was net zo'n leuk stukje! De aflevering is in het geheel verdwenen, Weg. Kwijt. Een kwaal die in mijn familie niet eens als onhandig wordt beschouwd, maar de term dikke vingers zegt volgens de volgens hun genoeg. Zo bang was ik dat het verhaal over de grote liefde van Opoe Zeeweg voor man, kinderen en de WONING toch wel eens per ongeluk zou kunnen wissen dat ik besloot alles op mijn computer duurzaam op te slaan. ..... Dacht er heus wel er mijn schrijversdebuut mee te gaan maken. Bekijk het een beetje als een aanzet voor een roman, Zoiets in de stijl van Gejaagd door de wind . Met het voor miljoenen verkochte filmscript met Barry Atsma als een brute publiekslieveling in de hoofdrol met aan zijn zijde de vriendin Noortje Herlaar ( Is nog altijd een bekende Noordwijker Deed iets met het Northgocollege) in de opvoering in de Theater-Hangaar in Valkenburg in een musical gevuld met armoe en honger en overspel. Van dat stukje maakte ik een kopie en ik heb het ERGENS opgborgen. Maar tot mijn allergrootste verdriet, het is niet meer te vinden, al bijna een week lang zoekt de hele familie mee en nu gaan we maar hopen dat het ooit nog met de oorspronkelijke tekst boven water komt. Alles is weg zou de moeder van Jan Smit roepen. Alles, de foto, de tekst, de blijdschap naar de mooie gedachte om dat stukje grond niet meer te bebouwen en mocht u er idee in hebben het tot een geschikt hofje te transformeren voor oude en zielige dames, reken maar dat Opoe zich daar volledig in kan vinden. Net de edelvrouw Jacoba van Beieren daar ooit al gebruik van maakte in doelen.. Zodra de tijd het me toelaat, zal ik proberen wat meer gegevens voorop te schrijven

zaterdag 9 januari 2021

WIE WEET DE NAAM VAN DEZE STOERE BINK

Het is alweer een hele tijd geleden dat deze kopie he levenslicht zag. Maar wie is de stoere kerel in kwestie en hoe is hij daar belandt?  Mooi stukje buitenland, kijk nog eens goed.  Het lijkt een persoon in uniform gekleed van.....;? Het verlossende antwoord moet van u komen.  denkt u? Hoor het wel graag, brengt u hem weer thuis van deze verre reis, terug naar Noordwijk. Een relatie  moet er wel zijn met de familie van OPOE ZEEWEG , namen?  Verhoeven, Driessen, Mulder, Laterveer, Husslage, Rijnders of Riemvis en voer ze terug naar hun geboorteplaatsen: Noordwijk(ZH), Oegstgeest, Rijnsburg, Amersfoort, Leiden, Naarden  maar wie maar iets kan  zeggen over het uniform of het rijke landschap  Maar het allermooist is toch wel het terugzien van  deze kiek. Prachtig geschenk voor een jarig grootje,  geboren op die koude 10e januari meer dan 14 decennia geleden alweer.

We zien om naar de leeg nu verlaten plek waar ze zoveel gezelligheid heeft gebracht herinneringen voor haar vele nazaten;  maken foto's van het pand dat zeer  binnenkort onder de slopershamer gaat vallen. Maar bij het passeren van  het van ouderdom krakende pand ,dat spierwit oplicht in een kil zonnig  schel lichtje. weten we dat Opoe Zeeweg vrede heeft met de toekomst van haar zo gewaarde pand laat de projectontwikkelaar ons op zijn reclamebord weten.

drie luxe nieuw te bouwen herenhuizen

  

Het wordt kil!   Opeens , willen we daar weg. Dan dé allerlaatste blik , de kilte slaat ons op het hart.  Weten dat  dit  'THUIS' nooit meer de troost van  opoe Zeeweg zal kunnen bieden , we bedwingen de opkomende emotie, richten onze blik naar de straat en  rijden weg, richting zee. Bewonderen de rustige zee, de kleurrijke wolkenpracht en beseffen' het is mooi geweest en in ons hart weerklinkt de stem van ons verjarende GROOTJE, "Het is goed zo!"