Zoeken in deze blog

zondag 31 januari 2021

VOOR DE AFBRAAK van NIEUWE ZEEWEG 57

Hier weer eens een gezellige en tevens  feestelijke bijeenkomst in de traditie van Opoe Zeeweg. In de mooie kamer waarin tante Nel resideert , wordt opnieuw een verjaardag gevierd.
Dat er veel makke schapen op een klassieke bank passen wordt hier wel bewezen.  Lang geleden, dat  wel. Nog eventjes een blik op de bezetting of is het in dit geval de "bezitting" van al dat 'vintage' treip:  geheel rechts :
  • Tante Bets van Diemen-Rijnders, telg uit het beroemde plaatselijke toneelgeslacht bij HTIOS en die samen met haar Zus Gras wereldberoemd werd in de speelfilm "De vierde Man".
  • An Rijnders nog verleden jaar verkozen door de Jeugd tot Winnares van De Ouderen 
  • Ome Henk Verhoeven in gezelschap van dochter Anneke, echtgenote  AnToebak en dan 
  • Maija, als sluitstuk op de eerste plaats, last but not least :   als Opoe Zeeweg's  Blogspotwoordvoerder.  
Het uitzicht op de Kerktorens, nu niet zichtbaar door reflectie van de ruit in het nachtelijk duister, krijgt u er bij! 
Het uitzicht op de Kerktorens met deze foto van eigen makelij biedt een vorstelijk vergezicht vanaf de Koepelweg op het oude dorp.  Daar diep in dat dal is ook nog een schim van ons oude café te zien. De titel vorstelijk ontlenen we aan de door  Koningin Wilhelmina der Nederlanden uitverkoren plek voor het maken van haar lenteschilderijen.   De verwijzingen naar alle al geschreven stukjes in al die vele andere blogs, u houdt ze tegoed! Dank dat ik u het leven van mijn grootmoeder onder de aandacht heb mogen brengen als INFLUENCER  voor een samenleving vol respect: u mag ook luisteren naar de door mijn zus  ingesproken  PODCAST. WIJ HOREN WEL WEER VAN UW WENSEN.

zondag 24 januari 2021

OPENINGS AANBIEDING: komt dat zien, komt dat zien....




Het is mooi geweest. Maar nu komt het, waarschijnlijk nog deze week,  onder de slopershamer. Dus iedere nazaat van Pieter Verhoeven en Jacoba  Cornelia Driessen, dus: stap nu op de fiets en maak foto's van het pand nu het nog kan!
 Ooit kreeg het een gewaarborgde vergunning tot en met 1 mei 1930  het CAFÉ annex WOONHUIS met SCHUUR en TUIN te Noordwijk aan den Nieuwen Zeeweg groot 6 Aren 85 Centiaren. Je kunt het kopen voor 4.200 gulden.
 Het is mooi geweest. Het wordt nog mooier. Nu worden er drie nieuwe HERENHUIZEN gebouwd. In de stijl van OPOE ZEEWEG, zij hield van prachtig. En alle  namen die het café in de loop der volgende jaren met weer andere eigenaren kreeg: zoals de "Halve Vleet" of het "Vuurschip" of " De Hof van Breloft" welke andere titel het ook ooit mocht bezitten.... het is op en over. Nu mis ik het al. Gezellig en vol goede zorgen; wnneer zal die tijd terugkeren.

In 1923 trokken we in het pand aan de Nieuwe Zeeweg. Ietsje verderop was een mooi herenhuis, daarin woonde de familie Benschop. Maar wij beschouwden"onze zaak" als de mooiste van heel Noordwijk.
Vorig voorjaar op 19 mei 1923 is het café Veldzicht heropend met als trotse eigenaar de heer Pieter Verhoeven,  precies: OPA! Hij is zojuist bij de zaak is teruggekeerd en poseert vol trots naast de motor! Op de achtergrond sta ik, zijn persoonlijke aandrijfkracht.




Van Veldzicht tot Halve Vleet tot 't Vuurschip naar Hof van Breloft, vroeger was er ook nog een tramhaltevoor de deur!
 Noordwijkse Huizen heeft al heel wat aandacht aan het café geschonken ook in de aflevering van 6 maart 2011, waaruit deze knipsels.





dinsdag 19 januari 2021

HEIMWEE NAAR DE TOEKOMST




Toch was de start zonnig en feestelijk geweest. Verwend en verzorgd door het personeel van de jongste bediende tot aan de manager toe, genoten we op ons heerlijk zonnige terras van het flanerende publiek op de Boulevard van La Carihuela . Herstelden op een gezonde manier van de behandelingen welke ons "aanbevolen" door een overvloed van vele zichzelf als professioneel profilerende deskundigen die zichzelf  achter de in hun plaats optredende stagiaires ons aanbevolen werden met de term "KIPPIE" een paar kleine operaties gevolgd door nog enkele minieme protocolletjes die tenslotte levensreddend moesten zijn.

 Dat dus, dat  zaten we daar te vergeten. In de zon we TOASTEN met elkaar , met een glas vers geperst  sinasappelsap

" PROOST, OP HET LEVEN"

Dan weer thuis in de eigen Casa blijken er nog wat dingetjes niet  ok te zijn. U hoort nog van ons,  


maandag 27 januari 2020


Huis te Koop Nieuwe Zeeweg 27 Noordwijk, Het Huis van de Heimwee





Het Huis van de Heimwee............"Gossie Pietjes" had tante Roon gezegd. "Meid had je niet beter op kunnen letten? 't was net zo'n leuk stukje! De aflevering is in het geheel verdwenen, Weg. Kwijt. Een kwaal die in mijn familie niet eens als onhandig wordt beschouwd, maar de term dikke vingers zegt volgens de volgens hun genoeg. Zo bang was ik dat het verhaal over de grote liefde van Opoe Zeeweg voor man, kinderen en de WONING toch wel eens per ongeluk zou kunnen wissen dat ik besloot alles op mijn computer duurzaam op te slaan. ..... Dacht er heus wel er mijn schrijversdebuut mee te gaan maken. Bekijk het een beetje als een aanzet voor een roman, Zoiets in de stijl van Gejaagd door de wind . Met het voor miljoenen verkochte filmscript met Barry Atsma als een brute publiekslieveling in de hoofdrol met aan zijn zijde de vriendin Noortje Herlaar ( Is nog altijd een bekende Noordwijker Deed iets met het Northgocollege) in de opvoering in de Theater-Hangaar in Valkenburg in een musical gevuld met armoe en honger en overspel. Van dat stukje maakte ik een kopie en ik heb het ERGENS opgborgen. Maar tot mijn allergrootste verdriet, het is niet meer te vinden, al bijna een week lang zoekt de hele familie mee en nu gaan we maar hopen dat het ooit nog met de oorspronkelijke tekst boven water komt. Alles is weg zou de moeder van Jan Smit roepen. Alles, de foto, de tekst, de blijdschap naar de mooie gedachte om dat stukje grond niet meer te bebouwen en mocht u er idee in hebben het tot een geschikt hofje te transformeren voor oude en zielige dames, reken maar dat Opoe zich daar volledig in kan vinden. Net de edelvrouw Jacoba van Beieren daar ooit al gebruik van maakte in doelen.. Zodra de tijd het me toelaat, zal ik proberen wat meer gegevens voorop te schrijven

zaterdag 9 januari 2021

WIE WEET DE NAAM VAN DEZE STOERE BINK

Het is alweer een hele tijd geleden dat deze kopie he levenslicht zag. Maar wie is de stoere kerel in kwestie en hoe is hij daar belandt?  Mooi stukje buitenland, kijk nog eens goed.  Het lijkt een persoon in uniform gekleed van.....;? Het verlossende antwoord moet van u komen.  denkt u? Hoor het wel graag, brengt u hem weer thuis van deze verre reis, terug naar Noordwijk. Een relatie  moet er wel zijn met de familie van OPOE ZEEWEG , namen?  Verhoeven, Driessen, Mulder, Laterveer, Husslage, Rijnders of Riemvis en voer ze terug naar hun geboorteplaatsen: Noordwijk(ZH), Oegstgeest, Rijnsburg, Amersfoort, Leiden, Naarden  maar wie maar iets kan  zeggen over het uniform of het rijke landschap  Maar het allermooist is toch wel het terugzien van  deze kiek. Prachtig geschenk voor een jarig grootje,  geboren op die koude 10e januari meer dan 14 decennia geleden alweer.

We zien om naar de leeg nu verlaten plek waar ze zoveel gezelligheid heeft gebracht herinneringen voor haar vele nazaten;  maken foto's van het pand dat zeer  binnenkort onder de slopershamer gaat vallen. Maar bij het passeren van  het van ouderdom krakende pand ,dat spierwit oplicht in een kil zonnig  schel lichtje. weten we dat Opoe Zeeweg vrede heeft met de toekomst van haar zo gewaarde pand laat de projectontwikkelaar ons op zijn reclamebord weten.

drie luxe nieuw te bouwen herenhuizen

  

Het wordt kil!   Opeens , willen we daar weg. Dan dé allerlaatste blik , de kilte slaat ons op het hart.  Weten dat  dit  'THUIS' nooit meer de troost van  opoe Zeeweg zal kunnen bieden , we bedwingen de opkomende emotie, richten onze blik naar de straat en  rijden weg, richting zee. Bewonderen de rustige zee, de kleurrijke wolkenpracht en beseffen' het is mooi geweest en in ons hart weerklinkt de stem van ons verjarende GROOTJE, "Het is goed zo!"

woensdag 6 januari 2021

PIET DE GROOT,

Bedankt voor alle lieve woorden, via berichtjes, kaarten en  het online condoleance register na het overlijden van PIET  de GROOT.
Het doet ons goed om te weten dat mijn man, onze vader, schoonvader en opa zo geliefd was bij velen.

Onze speciale dank gaat uit naar de familie, directie en medewerkers van de Koninklijke BEUK.

Liesbeth, kinderen en kleinkinderen.


Ook wij denken graag aan jouw leven terug, roemen je vaak in de familie overleveringen.
En één dag na mij was jouw verjaardag, je moeder kondigde al tijdens mijn verjaardagsfeest op visite met een zelfgebakken cake de uitnodiging  voor het verjaarsfeest van haar jongste zoon Piet! Hoe graag trapte ik dan de fietspedaaltjes richting Voorhout. Als kleinkinderen van Opoe Zeeweg verzuchten we het graag: WE HEBBEN EEN HEERLIJKE JEUGD GEHAD.