Zoeken in deze blog

vrijdag 7 oktober 2016

De Vrouw van de Chef van Maarse en Kroon, Rona Verhoeven


Verliefd, verloofd en dan getrouwd, de op één na jongste dochter van Pieter Verhoeven de Oude, deed het allemaal. Het was dan ook een zeer begeerde "Flapper" een jeugdige schoonheid aan het begin van de "Roaring Twenties". Haar keuze bepaalde ze op de gemotoriseerde Leimuidenaar  Cornelis van Immerseel. Een knaap met ambities die hem ongetwijfeld naar de TOP zouden brengen. Zo werd zij een vrouw van aanzien,  één van de eersten met een bontjas in Leimuiden, de echtgenote van de Chef Vervoer Maarse en Kroon......O ja ze zou vandaag haar verjaardag hebben gevierd. Je bent van harte uitgenodigd het feest mee te vieren> Maar dan wel eerst op de fiets naar Leimuiden. Dan aan de koffie met gebak. Het borreltje en moderne hapjes.....blokjes kaas, plakjes worst en geraspte worteltje en selderie in mayonaise in een puntzakje van een plakje boterhamworst en daarna......de maaltijd.......goed gevulde groentensoep, stooflapjes, stoofperen, aardappelen, witlof en toe.....griesmeelpudding met bessensap........daarna rookten de heren een sigaartje en wasten de dames met gezang af,  en dan na een kopje thee met een chocolaadje, wachtte daarde lange tocht naar huis! Weet u wel hoe klein mijn fietsje nog was.......en hoe vaak die slaperige voetjes die pedaaltjes moesten laten draaien.......rust dan nu maar uit en maak je mooiste dromen waar.

Rona VERHOEVEN Jerona Hendrika Johanna x van IMMERSEEL Cornelis P. (x Noordwijk,ZH,NL 04-04-1930) * Noordwijk,ZH,NL 07-10-1907 * Leimuiden,ZH,NL 04-09-1904 + Noordwijk,ZH,NL 28-03-1991 + Leiden,ZH,NL 05-12-1971

woensdag 5 oktober 2016

Agnes Verhoeven kleindochter van Pieter Verhoeven de Oude

Agnes, zoveel jaren  geleden, mijn steun en toeverlaat. Zij 17 lentes jong, ik, haar nichtje,   net 15 geworden. Oppassen, lezen, dagdromen van een rijke toekomst, luisteren  naar de radio, naar Paul Vlaanderen, griezelen......petticoats  en queennies en rokken van schuttersveld ribfluweel. Donkergroen of koningsblauw......altijd zelfgemaakt, het creatieve talent van haar moeder , breien, rokjes voor de zusjes en broekjes voor de broertjes.........groot gegroeid  begon haar Victorie eerst in Alkmaar, dan in Leiden en zelfs een verblijf in Amerika kwam nog in beeld. Ach en de rest is herinnering.......mooi en vreugdevol, bedankt grote nicht!!

dinsdag 4 oktober 2016

Muzikale Meisjes de kleindochters van Opoe Zeeweg

AANVULLING
Vandaag, net bijgekomen van al het vakantie tumult, een welkome aanvulling op de blog gemeld vanuit de zuidelijke staten: Hebje dat gelezen? Arie Westgeest en het Accordeongezelschap Melodia, In het ledenblad van het Genootschap OUD-Noordwijk Winter 2016/2017/Nr.178 geschreven door André van Noort.  Op deze foto staat - op slagwerk- achteraan in het midden, Piet Verhoeven.

Melodia, de accordeon club waarvan de zusjes Rie en Inez Verhoeven deel van uit maakten in die spannende jaren 50. Nog meer bekende gezichten zijn te ontdekken....De Westgeestje, de Caspersjes. De Ridder,  u kent ze waarschijnlijk allemaal nog bij roepnaam......Muzikaal, broer Piet Verhoeven  beroemd drummer in een dansorkest.....allemaal geoefend op oma's Piano op zondagmorgen na de kerk bij Opoe Zeeweg, in de deftige kamer oefenen we  eindeloos " boer er ligt een kip in het water" , het publiek: 2  prachtige satijnen sofa-poppen......alleen maar kijken; nergens aankomen hoor!
Melodia boekte veel succesen; een kleine bloemlezing uit de regionale nieuwsbladen.



Het koperen bestaansjubileum viert de vereniging in 1959 in zaal van der Geest te Noordwijkerhout. Steroptredens van de Kleinde Gerda Caspers en de dito Chris van der Meer. Voorzitter Martien de Ridder,,,,,,,zijn er CD's van?





maandag 3 oktober 2016

Van Harte Proficiat met het 94ste Levenjaar

Op naar de Honderd! Gefeliciteerd! Nicht Rie van der Kant - Verhoeven

In dierbare herinnering aan haar in 2003 overleden beminde echtgenoot.

woensdag 7 september 2016

Altijd weer gezellig.........terug in de tijd

  
De follow-up van de in 1978 gehouden Verhoeven familie bijeenkomst volgt op 30 oktober 1988 waarbij  de hele familie op de kiek ging bij De Ossewa aan de Duinweg in Noordwijk.........de organisatoren -Ria en Ingrid-  op de hurkjes én op de voorgrond..........1988........alweer bijna 30 jaar geleden......... je herkent jezelf direct......onveranderd jong gebleven, wat mij betreft; in ieder geval van geest.........
én om het altijd weer opnieuw te weten, hier mijn gegevens:
Jacoba Cornelia DRIESSEN, geboren Oegstgeest 10-01-1870, overleden Noordwijk 06-07-1945 op 75-jarige leeftijd, dochter van Hendrik DRIESSEN en Helena MULDER. Nieuwe Zeeweg 59.
Gehuwd op 21-jarige leeftijd Noordwijk 21-10-1891 (aktenummer: 40) met Pieter VERHOEVEN, 29 jaar oud.
Uit dit huwelijk:
1.  Johannes Petrus Jeroen.
2.  Hendrica Helena.
3.  Maria Johanna.
4.  Johanna Helena.
5.  Helena Paulina.
6.  Petronella Appolonia.
7.  Alida Jacoba.
8.  Johanna Maria Helena.
9.  Jerona Hendrika Johanna.
10.  Pieter Thomas Jeroen.
11.  Hendricus Johannes.
12.  Jacobus Maria.
13. 
....met uitzonderlijk veel dank voor het knappe stamboomonderzoek en het openbaar maken daarvan door  Hans Montanus.  

dinsdag 30 augustus 2016

Stille Loot aan de overvolle Verhoeven Stamboom

30 augustus 1895 is ome Arie geboren, expediteur van het eerste uur en later in zijn leven de rustige gemeentearbeider......kwam 's avonds altijd even bij ons op visite met het kannetje "vers van de koe"gehaalde melk bij de ouderlijke boerderij in de Tramsteeg.....warme herinneringen aan een dierbare persoon.........Adrianus Jeroen Gordijn, overleden op 5 augustus 1967........zo lang geleden....

Dagelijksche Dienst A.J. Gordijn





zondag 28 augustus 2016

Pieter Verhoeven grossier in geboortejaren

Gefeliciteerd Pieter Verhoeven de Oude Vandaag ter gelegenheid van de viering van zijn 144 ste geboortedag van deze in  1862 geboren Noordwijker, verlenen we hem vandaag maar ter onderscheiding met al die andere naar hem vernoemde Pieters Verhoeven de ere titel van Pieter de Oude........ Het kleinkind naast hem? Hoe die heet? Pieter Verhoeven misschien?

vrijdag 29 juli 2016

Tante Nel Verhoeven en het Toneel

Vandaag is het de geboortedag van Petronella Appolonia Verhoeven alweer langer dan een eeuw geleden in het jaar 1902. Een mooi beeld geeft deze opname met  haar geliefde echtgenoot Jan in de hoofdrol, als een George Clooney van de  twintigste eeuw. Maar de bakkie's  die tante Nel voor je zette werden gefilterd door haar liefde geschonken tot warme  bakkie's troost! Proost om de mooie herinnering!
Het Jaar is 1928 - op twaalf jaar na,  alweer bijna een volle eeuw geleden. Het toneelstuk " HAGO: De Onschuldig veroordeelde"   wordt  door de uitvoering van de zeer talentvolle spelers van Noordwijks Toneelgezelschap HTIOS een geweldig succes. Zittend van links naar rechts: Jan van der Steen, P. Slats, C. Smit, Bernard Smelting (souffleur). Staand: Jaap Steenvoorden, Jan Caspers Wzn., Willem Brederode, Jan Rijnders, Kees Steenvoorden, Nico Caspers, Jan Kortekaas, Jan Caspers Azn en Dirk Zoetendaal.
(bron.  "Kent u ze nog...de Noordwijkers, samengesteld door mevrouw M.A.M. van den der Voort-Ruygrok) uitgeverij Europese Bibliotheek- Zaltbommel.

zondag 17 juli 2016

De Maashaven te Rotterdam

Op een wat on-zonnig startende zondagmorgen, hartje zomer  in het jaar 2016,  doet een schoolplaat met een afbeelding van de oude Maashaven in Rotterdam met verlangen naar zee en verten. Laat mij maar varen...op weg zijn naar een lokkende toekomst, wie reist met me mee?  Het jaar 1953. Net zo lang gezeurd tot het eindelijk mocht. In de grote vakantie logeren bij tante Riek, in de woning boven de slagerij aan de Maashaven,  's-morgens voor dag en dauw op, voor een gratis lift met een aangetrouwde neef richting Meelfabriek. Tante kwam me ophalen........te voet. Mee door de spiegelwit gepoetste winkel waar oom Theo me vriendelijk wuivend met het vlijmscherp glanzende slagersmes in de hand,  hartelijk welkom heette.  De trap op naar boven......het logeren was begonnen. Het zicht op een herhaling van de logeerpartij deed ik te niet, door eventjes zelf én onaangekondigd, een wandelingetje te maken naar het straatje met de mooie winkeletalages die ik tijdens onze ophaalwandeling, jammer genoeg had moeten overslaan. Tante maakte al snel heel duidelijk dat de Maashaven deel van een wereldstad was dan de badplaats  Noordwijk. De volgende dag vertrok ik onder begeleiding van een ander familielid weer richting de ouderlijk huis......maar de haven bleef trekken.

Mooie foto's mijn Rotterdamse tante Riek. Wie er op de foto stonden? Op zoek naar de dame, waarvan werd gezegd dat zij de moeder is van het jongetje waarvan tante Riek als kindermeisje in dienst was en oom Theo als chauffeur dienst deed in dezelfde familie.....nog ver voor de tijd van hun huwelijk en slagerij bestaan.........weet u wie het zijn......

donderdag 28 april 2016

Om nooit te vergeten

Lieve herinneringen.........Om nooit te vergeten.........Maaike Cornelia Adriana Verhoeven...........beelden uit haar veel te korte leven...misschien herken je jezelf op één van de prenten, of kun je er een aardige herinnering bij vertellen.......hoor het graag van je!

Moeder Maike's Centennial

Vandaag op 28 april 2016 vraag ik u stil te staan bij de lieve herinnering aan de geboortedag van Maike Verhoeven, een eeuw geleden nu, de jongst geborene in het gezin van Pieter Verhoeven, uitbater en waard in de Halve Vleet,  een uitspanning gelegen in een bocht van de Nieuwe Zeeweg, en op initiatief van zijn ondernemende echtgenote Jacoba Driessen, steunend op haar afkomst van goede huize en lokkend naar vermogende clientèle,voorzien had van een riante theetuin vol elegante zitjes. Naast het ondernemerschap zag ze ook kans haar gezin van al het nodige te voorzien. Haar 4 zoons en negen dochters ontbrak het aan niets.

Een half jaar voor de dag waarop zij haar 25 jarig  huwelijksfeest zou gaan vieren, bracht zij haar laatst geborene ter wereld:  Maaike Cornelia Adriana. Op 28 april 1916.
Maike groeit voorspoedig op en kan binnen het gezin vertrouwen op de zorg van vele moeders, inclusief die van de 8 eerder geboren zussen. Oma Co voerde het bewind over de gehele onderneming. Maakte kleding en bond strikken in de haren, zorgde dat de dochters aan het werk gingen in keurige dienstjes de jongens in het gareel bleven en allen na een langdurige voorbereidingsfase, een keurige huwelijk sloten waaruit dan weer nieuw gezinnen groeiden waarbij de naamgeving van de oudste zoon of dochter reeds voor de conceptie door opoe Zeeweg werd voorgeschreven. Pieter voor de oudste zoon en Jacoba voor de oudste dochter.



vrijdag 4 maart 2016

Ome Cor in Herinnering

Honderd en drie jaar zou hij vandaag zijn geworden. Geboren 4 maart 1913 in Noordwijk. Ome Cor Verhoeven de stoere chauffeur, man van de sterke verhalen. Op verjaardagsvisite bij een van zijn broers of zusters komen de avonturen ter sprake. Over de kou, de onverwarmde cabine van de vrachtwagen, handen aan het stuur vastgevroren.. De tochten naar het verre Noorden in dienst van 'De Kat' of naar het diepe zuiden. Parijs van vóór de oorlog.  Over bevroren en onverlichte snelwegen ................. en per kerende dienst weer retour.......altijd spannend en zonder ongelukken op de basis teruggekeerd. De raarste zaken mee naar huis slepend.....stonden aan de weg of waren van de vrachtwagen gevallen. Nog meer mooie herinneringen te melden? Opoe is er zeer benieuwd naar.

donderdag 18 februari 2016

Tante Leni in Herinnering


Het is wat het is.......al uitgevonden wat hier vandaag te bezichtigen valt? Het is niet groter dan 2 cm en al heel lang in mijn bezit en het komt bij tante Leni vandaan. Het kopje zat vast aan een van roze garen gehaakt lijfje dat diende als speldenkussen. Het mooiste speelgoed dat tante kon bieden was de grote blikken trommel gevuld met decennia lang bewaarde knopen. Allemaal verschillend van formaat, kleur en vorm. Die te sorteren was als kind voor mij de topattractie van tante, om ze bij het naar huis gaan weer ongesorteerd in de trommel terug te gooien en er de andere week bij de volgende koffievisite weer vol enthousiasme mee te beginnen, onderwijl een begerig oog werpend op het in de naaimand verblijvende speldenkussen. Tegen de tijd dat het lijfje zo versleten was dat de vulling begon door te stuiven kwam dan eindelijk de mededeling: "Jij mag het hebben", en zo verhuisde poppenkind mee naar mijn kamertje,samen met een doos prachtige kralen, afkomstig van de uit de mode geraakte gaslamp van wit glas, die aan de onderzijde was gesierd met een kleurrijke franje rand van in patroon geregen glazen kralen. Heb ze nog. Kop en Kralen. Dierbaar bewaard gebleven. De pop zwaar beschadigd inmiddels, niet eens eigen schuld dit keer. Maar dat is weer een ander verhaal.
Verjaardag van Lenie Verhoeven
Vandaag op 18 februari is het de verjaardag van Lenie Gordijn - Verhoeven.
Haar verjaardag werd altijd groots gevierd.Alle broers en zussen en hun echtgenoten kwamen naar Noordwijk toe.

Tante Leni aan de afwas? Lees het bloedstollende verhaal van de gekookte handjes.

Wil je nog meer weten? Blader dan even terug naar haar verhaal, de link aanklikken is voldoende....en wil je nog meer over haar weten, vraag het aan mij.....leuk om herinneringen te delen.

Het is wat het is.......al uitgevonden wat hier vandaag te bezichtigen valt? Het is niet groter dan 2 cm en al heel lang in mijn bezit en het komt bij tante Leni vandaan. Het kopje zat vast aan een van roze garen gehaakt lijfje dat diende als speldenkussen. Het mooiste speelgoed dat tante kon bieden was de grote blikken trommel gevuld met decennia lang bewaarde knopen. Allemaal verschillend van formaat, kleur en vorm. Die te sorteren was als kind voor mij de topattractie van tante, om ze bij het naar huis gaan weer ongesorteerd in de trommel terug te gooien en er de andere week bij de volgende koffievisite weer vol enthousiasme mee te beginnen, onderwijl een begerig oog werpend op het in de naaimand verblijvende speldenkussen. Tegen de tijd dat het lijfje zo versleten was dat de vulling begon door te stuiven kwam dan eindelijk de mededeling: "Jij mag het hebben", en zo verhuisde poppenkind mee naar mijn kamertje,samen met een doos prachtige kralen, afkomstig van de uit de mode geraakte gaslamp van wit glas, die aan de onderzijde was gesierd met een kleurrijke franje rand van in patroon geregen glazen kralen. Heb ze nog. Kop en Kralen. Dierbaar bewaard gebleven. De pop zwaar beschadigd inmiddels, niet eens eigen schuld dit keer. Maar dat is weer een ander verhaal.
Verjaardag van Lenie Verhoeven
Vandaag op 18 februari is het de verjaardag van Lenie Gordijn - Verhoeven.
Haar verjaardag werd altijd groots gevierd.Alle broers en zussen en hun echtgenoten kwamen naar Noordwijk toe.

Tante Leni aan de afwas? Lees het bloedstollende verhaal van de gekookte handjes.

Wil je nog meer weten? Blader dan even terug naar haar verhaal, de link aanklikken is voldoende....en wil je nog meer over haar weten, vraag het aan mij.....leuk om herinneringen te delen.

maandag 25 januari 2016

Mies Verhoeven Aangereden door de Electrische Tram

vlnr: Rona, Maike en Mies Verhoeven
 Johanna Maria Helena Verhoeven, roepnaam Mies, werd geboren op 25 januari 1906.  Het was op de koude, donkere laatste avond van oktober 1919 dat het ongeluk gebeurde. De wagen van haar vader, de Noordwijkse bode Pieter Verhoeven,  werd door de electrische tram aangereden op de Rijnsburgerweg onder Leiden. " De wagen werd kort en klein geslagen, terwijl het paard veel letsel bekwam. De voerman en een zusje, vader en dochter dus, werden ernstig gewond. "
Vele jaren later werd het drama nog altijd in familiekring, bij bruiloften en partijen in heriinering gebracht. Hoe erg het was. Hoe Mies vele maanden te bed had gelegen en hoe het nooit meer helemaal goed was gekomen....omdat ergens iets niet meer helemaal goed had gefunctioneerd..... Op deze foto, zo van rond die tijd,  houdt ze haar been wel erg strak naar voren gestrekt....."Mies trekt met dat been" was een gevleugeld gezegde als Mies haar trouwe ijzeren ros ontsteeg en in ruststand bracht, na haar overtocht van Voorhout naar Noordwijk .......maar  ik heb aan mijn perfecte tante nooit een nijpend gebrek vast kunnen stellen. Heerlijke zelfgebakken cake als verjaardagsgeschenk of een glaasje thuis gebrouwen advocaat ter viering of  het speciaal voor jou bewaarde  "Snoepje van de week" uit de winkelvoorraad van buurman de Gruyter. Mies trouwde met Bernard de Groot zij kregen twee zonen. Maar meer over het gezin, een andere keer.

zaterdag 23 januari 2016

Opa Piet maakt Brokken

 Bode  Verhoeven  met zaak aan huis in de Kerkstraaat 61 te Noordwijk Binnen en goederen vervoerend naar de stad Leiden, wordt op 31 oktober 1919 aangereden door de electrische tram..... Hijzelf, zijn 13 jarige dochtertje raken ernstig gewond en paard en kar moeten als verloren worden beschouwd.

 Het blijft hard werken om in het dagelijks brood voor het uit 15 personen bestaande gezin de kost te verdienen. Pas wanneer Opoe het idee oppert de zaak van de hand te doen en in de horeca te beginnen, komt het "Grote Geld" in beeld.  De brik en de trekhond gaan in de verkoop en de huur van de stal wordt opgezegd. Café  'Het Vuurschip' aan de Nieuwe Zeeweg wordt geopend.

Oudste zoon Jan heeft inmiddels ook een bodebedrijf gestart en wordt bij de vracht een handje geholpen door zijn jongste broer Cor. Een succesvolle onderneming. Zo succesvol dat opa kan rentenieren en er met zijn motor, scheurend over de Nieuwe Zeeweg, op uit kan trekken. The Booming Twenties zijn begonnen!

zondag 17 januari 2016

Opa Piet's Handmatige Computer

Dit is een bladzijde uit een oud notitieboekje van opa Piet Verhoeven. Hij heeft er allerlei zaken in genoteerd zoals hier het overzicht van alle inkomsten en uitgaven in de maanden januari, februari, maart en april. Het jaartal ontbreekt, maar dat  is nog wel uit te vinden waarschijnlijk. Moet ergens in het begin van de vorige eeuw zijn geweest. Het boekje bevat verder  nog va alles over zijn konijnen, de leukste moppen , kortom, alles wat Opa Piet's belangstelling maar kon wegdragen staat er in ogenoteerd. Ik wil de rest ook wel voor jullie scannen, maar stuur dan ook een fotootje of herinnering aan opa Piet, je eigen ouders, konderen, kortom, alles wat deze familie-expositie boeiend kan maken toe aan opoezeeweg@gmail.com. Doen hoor!