Zoeken in deze blog

zaterdag 18 februari 2017

Tante Leni, Echtgenoot, dochter en kleinzoon

Een zonnige opname van de hoek Bomstraat-Binnenweg Noordwijk aan Zee. Het trotse tonen aan de buitenwereld van de jongste loot aan de familie stamboom......vol trots toont Arie Gordijn hier zijn kleinzoon. Ome Arie is de echtgenoot van tante Leni Verhoeven (18-02-1901). Hun dochter Agnes, is vernoemd naar haar grootmoeder van vaderskant.
Een vrolijke verjaardagswens  door een kleinzoon met een feestmuts op het hoofd is vandaag heel gepast!.........Proficiat!

Tante Leni in haar element: boenen en schrobben, Altijd druk, altijd bezig........


woensdag 15 februari 2017

Kennismaken en Afscheidnemen van de Achterkleindochters uit Lisse

Kennismaken:
Zij kregen 6 kinderen waarbij hun eerstgeborene ook het allereerste achterkleinkind van Opoe Zeeweg was. Henny Hoogervorst werd geboren op 1 december 1941.
Hier dus v.l.n.r. Co Verhoeven - Driessen (Opoe Zeeweg--1870-1945), haar kleindochter Corrie Hoogervorst- van der Drift ( 1917- 1998), achterkleindochter  Henny Hoogervorst (1941) en tot slot dan dochter Marie van der Drift- Verhoeven (1895-1986),


Deze tweede dochter van het echtpaar Verhoeven-Driessen uit Noordwijk was Marie (1895-1986), huwde  op 13 januari 1916 in Noordwijk met Gerrit van der Drift (1890-1969) bloemkweker van beroep en talentvol uitvoerder van de bloembollententoonstelling "Keukenhof " te Lisse. In Jacoba van Beieren's  achtertuintje het paradepaardje van de bollenstreek.



Op deze foto  uit oktober 1916, genomen ter herinnering aan de viering van het zilveren huwelijksjubileum van het echtpaar Verhoeven-Driessen is de baby op schoot van de zilveren bruid haar(een half jaar eerder)in april 1916 geboren dochter Maike Verhoeven (1916-1958). Plaats van handeling: Achter de Opoe's 'Winkel van Sinkel' in Holsie's slop achter de Kerkstraat in Noordwijk Binnen.

Afscheid nemen:
Pas kwam het droeve bericht van het overlijden op 97 jarige leeftijd van Jacoba Hendrika van der Drift,(1919-2017), weduwe  van  Adrianus Cornelis van den Berk (1913-1982). Co was de tweede dochter uit het huwelijk van Marie van der Drift-Verhoeven.

dinsdag 14 februari 2017

De koperen bruiloft van tante Riek, deel 2


Het blijkt een schot in de roos..........tante Riek is kinderjuffrouw geworden in het gezin van een koekjesfebrikant......wat een pret denk je dan....... en ook nog het antwoord op de vraag uit deel 1 van "De Koperen bruiloft van tante Riek"
Familie Vroklage omstreeks 1927 / 1928 v.l.n.r.: Bernardus Maria Vroklage, 6 augustus 1888, Antonius Wolfried Vroklage, 8 januari 1918, Bernardus Maria Vroklage, 15 mei 1920, Amanda Maria Wolf, 29 november 1891, Margaretha Mathilda Vroklage, 15 april 1922

v.l.n.r.: kindermeisje Hendrika Helena Verhoeven, Amanda Vroklage-Wolf en zoon Anton Wolfried Vroklage

M.1.1.1.1.4.3.1.1.1.3.7.4: Bernardus Maria Vroklage geboren zondag 26 augustus 1888 te Hilversum, Banketfabrikant, overleden dinsdag 27 februari 1962 te Rotterdam op 73 jarige leeftijd, gehuwd donderdag 14 oktober 1915 te Rotterdam op 27 jarige leeftijd met Amanda Maria Wolf 23 jaar oud, geboren zondag 29 november 1891 te Amsterdam, overleden vrijdag 23 februari 1962 te Rotterdam op 70 jarige leeftijd, Schrijfster. Ouders bruid Anton Wolfried Wolf en Margaretha Müller
Uit deze relatie zijn drie kinderen geboren:
-----------------------------------
N.1.1.1.1.4.3.1.1.1.3.7.4.1: Antonius Wolfried Vroklage geboren dinsdag 8 januari 1918 te Rotterdam, overleden zondag 7 augustus 1983 te Rotterdam op 65 jarige leeftijd, gehuwd met Thea de Vries, geboren zondag 17 oktober 1926. Ouders bruid?
Uit deze relatie is een kind geboren: Zie pag. 82
-----------------------------------
N.1.1.1.1.4.3.1.1.1.3.7.4.2: Bernardus Maria Vroklage geboren zaterdag 15 mei 1920 te Rotterdam, technisch tekenaar. Overleden maandag 25 februari 2002 te Zeist op 81 jarige leeftijd, gehuwd zaterdag 21 maart 1953 te Rotterdam op 32 jarige leeftijd met Aukje Lantinga 24 jaar oud, geboren maandag 13 augustus 1928 te den Haag. Ouders bruid?
Ametisthorst 375
2592 HM Den Haag
Tel:070 3817249)
Uit deze relatie zijn twee kinderen geboren: Zie pag. 84
-----------------------------------
N.1.1.1.1.4.3.1.1.1.3.7.4.3: Margaretha Mathilda Vroklage geboren zaterdag 15 april 1922 te Rotterdam, ongehuwd, overleden dinsdag 19 april 2011 te Rotterdam op 89 jarige leeftijd. hobby’s: muziek, dans, tekenen.
-----------------------------------
Trouwfoto: Bernardus Maria Vroklage en Amanda Maria Wolf.
Bernardus Vroklage 1925
Amanda Vroklage - Wolf

Met dank voor  de gegevens betreffende de familie Vroklage. aan Corrien Froklage!

Wie staan op deze foto en in welke plaats? De overlevering vermeld....Hilversum......het keurige matroosje hoogst waarschijnlijk ook Antonius Wolfried Vroklage de overigen misschien wel zijn grootouders en tantes......wie het weet mag het zeggen!
 

 

 
Ze vieren het zilveren Huwelijksfeest van haar ouders mee in oktober 1916.........Riek en Theo Dorus !

vrijdag 10 februari 2017

De koperen bruiloft van tante Riek

 In  het Rotterdams Nieuwsblad van 28 juni 1933 verschijnt een advertentie waarin dochter Netti de 12,5 jarige  Echtvereniging van haar ouders herdenkt. Waarbij,  zeker en gewis,  bij de mondelinge uitspraak het woord 'vechtvereniging' zal zijn gebruikt.........omdat...... die opmerking bij huwelijksvieringen binnen de familie als zéér grappig werd beschouwd.
Tante Riek, was het verhaal;  had haar echtgenoot leren kennen toen hij als militair in Noordwijk gelegerd was en had later een betrekking in zijn nabijheid gezocht in Rotterdam. Haar beroep was kindermeisje. Haar werkgeefster en diens zoon zijn op de foto te bewonderen. Een deftige positie, dat wel.....Maar naam en adres ontbraken volledig in de overlevering. Het adres Bergweg 153 bij Vroklage brengt de oplossing: speurder OPOE zoekt contact en........het klopt.........lees de volgende aflevering.
v.l.n.r.: kindermeisje Hendrika Helena Verhoeven, Amanda Vroklage-Wolf en zoon Anton Wolfried Vroklage 



Of de luxe automobiel of het dito gezin bij de werkgever of de familie van ome Dorus moet worden gerekend? Wie het weet mag het zeggen........Maar later bezat het echtpaar Hendriks-Verhoeven een prachtige slagerij aan de Maashaven.  Als 10 jarige heb ik gelogeerd in hun boven de slagerij gelegen woning.......prachtig was dat! ....Voor mij! Tante was minder enthousiast........volledig zelfstandig had ik even wat winkeletalages bekeken in de nabije omgeving.......voor mij dichtbij genoeg, maar voor tante vond het ietwat ongepast, voor een meisje van buiten in de grote stad. Voor de rest van de logeerpartij, had ik  - zeer verklaarbaar- huisarrest.
Een heel ander avontuur was dat van "Slager op het smokkelpad"........dit verhaal heeft in het geheel niets te maken met het bedrijf van Oom en Tante, maar leuk genoeg om te vermelden.
De slagerswinkel was op de maandag gesloten, waarop het gezin in de luxe automobiel stapte en met een stukje slagersworst in vetvrije verpakking,  richting Noordwijk koerste. Waarop  na een bezoek aan de ouderlijke woning, één der broers of zussen zich in een visite mochten verheugen.
Graag werd er een bezoek gebracht aan zus Leni die in het bezit was van een bijna even oude dochter  Agnes genoemd, die nog vele jaren elkaars trouwe vriendinnen zouden blijven.

donderdag 9 februari 2017

Schattige Kleutertjes, kleindochters van Co Verhoeven-Driessen




Wat een schattige kleutertjes! Beslist één van de leukste familiefoto's uit de 'roaring twenties' van de vorige eeuw.  De kleindochters Netti Hendriks(dochter van de slager uit Rotterdam) en Agnes Gordijn (dochter van de expediteur op de lijn Noordwijk-Rotterdam).......arm in arm bovenop een Noordwijkse Duintop......Hoe lief is dat!

woensdag 8 februari 2017

Ome Jan van de Heilige Geestweg


Ome Jan(1874), een nazaat uit het met dertien kinderen gezegende huwelijk van het echtpaarVerhoeven-van Wees en was als zodanig de broer van opa Pieter Verhoeven(1862) en van tante Jansie Verhoeven(1866) uit de Kerkstraat.  Uitzonderlijk dat ik mij al deze familieleden van zo lang geleden nog zó voor de geest kan halen (wonder van het menselijk geheugen). Al weer 8 jaar geleden verscheen in de blog Noordwijkse Huizen de aflevering over ome Jan Verhoeven.......zijn er meer mensen met een verhaal over deze ---vrijbuiter---- oudoom??? Thanks for the memory........

 Hij was gehuisvest in een eenvoudig woninkje aan de Heilige Geestweg.  De straat , onderdeel van de zo genoemde "Pijpenbuurt", toont een zonovergoten laantje, een romantisch dorpsgezicht. Langzamerhand raken de huisjes in verval en komt er een bordje op met "Onbewoonbaar Verklaarde Woning". Tot tenslotte in 1972 de 'Residentie'van ome Jan en de tegenovergelegen gelegen panden met de grond gelijkworden gemaakt. Het interieur van de afbraakwoninkjes vormen een ontroerende illustratie verbonden met het leven van deze 'vrijbuiter'. Ontdek zelf; een klomp met een zeiltje, een volle krantenhanger, een petroleumstelletje, een kacheltje, koffiebus, een groenterasp ...en vele andere waardevolle zaken....een lantaarn en een glanzende beker.....een zwijgend eerbetoon aan deze meester verteller......dank voor de herinnering.


Ome Jan van De Heilige Geestweg

Zou u het tweede deurtje vanaf de linkerkant binnengaan dan stond u midden in het huisje van Ome Jan (1874-1958), broer van de Opa van 'Noordwijkse Huizen' en kruidenzoeker van beroep. Door de voordeur naar binnen dat deed niemand uitgezonderd de Pastoor. Achterom, en geen deur zat op slot. Achterom kwam je in het hart van het huis, klompehok annex keukentje. Een pomp voor vers water en een altijd brandend petroleumstelletje. Daarop het zachtjes stoom sissende keteltje met water.

Dan mochten wij achterneefjes en achternichtjes ons rond de stoel van Oom verzamelen en luisteren. Naar zijn spannende verhalen. Over planten en dieren, vogels en vossenstreken, de duinen en andere avonturen van de natuur. Ome Jan kende ze allemaal. Als goede raad bij het afscheid riep hij ons na: "En zeg maar dat Oome Jan je werken geleerd heeft!", maar dat was misschien nu juist wel zijn zwakke plek want als we die regel thuis herriepen, klonk er een smakelijk gelach met.....nou dan kom je er wel!

dinsdag 7 februari 2017

Pientere dochters en kleindochters van Co Driessen


Gaat het hier om hetzelfde bosje narcissen of haalde de schoolfotograaf ze zo vers van het veld?  Bloemenmeisjes én oppassende leerlingen van de Zusterschool  voor RK Meisjes in de Bronckhorststraat in Noordwijk Binnen van boven naar beneden, Agnes Gordijn (1927), dochter van tante Leni: Coby Verhoeven (1934) dochter van ome Piet en Co Rijnders (1931), dochter van tante Nel!


Je herkent ze vast wel: Tante Nel, Tante Ali, Tante Leni, tante Rona en tante Mies..........ze staan er allemaal op!


maandag 6 februari 2017

Gossie Pietjes: Is het geen plaatje?

 
Pieter Verhoeven (1909) Gekleed als man van de wereld, voor het eerst met lange pantalon. Van veel later datum is het prachtige familieportret ...........maar wie kan er zorgen voor een betere  digitale afbeelding?  

zondag 5 februari 2017

Gossie Pietjes, hier het antwoord.....



 
De oplossing op de vraag "Gossie Pietjes"  lees je hier! Tante Roon, bekend om de grootscheepse logeerpartijen aan  'Lake Kudelstaart' en de gevreesde daaraan verbonden fietstochten naar Leimuiden.......scrabble en stoofpeertjes........wie weet nog meer herinneringen op te dissen?
Mij ontbreekt even de kennis over de andere personen op de foto's  wie meer weet mag het hier vertellen......
 Waar het de locatie betreft lijkt de Zuid in Noordwijk de juiste plek.......maar ook hierbij, wie het weet mag het zeggen.


zaterdag 4 februari 2017

Gossie Pietjes


Wie herkent in deze breed lachende dame één van de dochters van Piet Verhoeven en Co Driessen......alleen de eeuwige roem is te verdienen, maar morgen komt de oplossing met meer plaatjes.......dus doe je best!