Zoeken in deze blog

maandag 16 december 2019

Hein Driessen als Jager of toch Jan Verhoeven



Inspiratie genoeg! Even een terugblik op de verrassende start van een lang geleden uit het oog verloren familierelatie: Rika, de zus van Opoe Zeeweg, leest u zelf de hele geschiedenis maar na! 
 Al vele, vele jaren is deze foto in mijn bezit met op de achterzijde de aantekening: " De jager op deze foto is ouwe Jan Verhoeven met zijn zonen maar het kan ook  Hein Driessen zijn." Dus iemand van opoe's kant!"  Zekerheid over het wie, wat en waar is -jammer- tot op heden uitgebleven!  Bij de Verhoeven's  vaak familie oudsten gekeken naar de knappe mannen, maar zekerheid omtrent hun afkomst bleef uit! Of er ooit bij de familie Driessen werd nagevraagd? Helaas ook dat antwoord ontbreekt. Tot het verhaal van achternichtje Mies de mail én mij én het digitale zoeken het nú mogelijk maakt een lofzang op jager Driessen in de krant te ontdekken.
Bron: Leidsch Dagblad van 29-12-1890
Wel heb ik daarbij de hulp nodig vaneen ieder die meer kan vertellen over deze foto. Het ziet er uit of de otter een beetje uit het beeld is weg gefotoshopt !  Let maar op het dijbeen van de meest linkse man. Wie geeft hem zijn familie naam, en die anderen op de kiek? Wie brengt ze terug als werknemers in dienst van JHR. Gevers, bezitter van het lieflijke kasteeltje Endegeest? En de opgezette Otter? Verdient een ereplaats in het grootse Naturalis...........zo graag wil iets over alle genoemden horen, en zeker van iedere belangstellende in deze blog.

zondag 8 december 2019

De Heer en Mevrouw Laterveer-Driessen


Hallo Opoe Zeeweg,

Ik ben Mies Laterveer en ik ben de kleindochter van uw jongste zus Hendrika Johanna Driessen ( Oegstgeest 8 april 1871-  Amersfoort 3 januari 1962).Uw jongste zus trouwde op 29 augustus 1895 met mijn opa Johannes Hendricus Fransiscus Laterveer( 23 juli 1870) Mijn opa was conducteur bij de HIJSM van beroep. Hij overleed op 6 juli 1945, terwijl hij met mijn oma logeerde bij hun enige dochter Geertruida Hendrika Antonia Laterveer, getrouwd met Petrus van Munster, in Bergen (NH). Dat is dezelfde dag dat u, Opoe Zeeweg ook overleed !!!!  Die dag verloor mijn oma dus, tragisch genoeg, zowel haar man als haar zuster…!!!!
 Mijn oma was een originele, non-conformistische, creatieve vrouw, die vanaf haar 50e jaar volledig doof was. 
Ze kon echter uitstekend liplezen.
 Ze was- misschien mede door haar handicap- geen gemakkelijke vrouw. Omdat mijn opa bij de Spoorwegen werkte, verhuisde ze vaak in haar leven. Dat deed ze graag, want ze hield van verandering. Haar huis werd voortdurend anders ingericht en met beperkte middelen wist ze het altijd aantrekkelijk te maken. Misschien het creatieve gen geërfd van haar vader ? Het is goed te lezen in uw blog dat de familie Driessen betere tijden heeft gekend, zolang uw vader nog in leven was. Van mijn grootmoeder heb ik gehoord dat haar moeder als weduwe met haar gezin terugging naar de plaats waar haar ouders woonden: Rijnsburg. Het gezin was toen zo arm dat –volgens mijn oma- ze soms met u Opoe Zeeweg, bij de bakker een broodje pikte en dat onder de tafel, waarop een groot kleed lag, ging zitten opeten. U was erg bang betrapt te worden. Ik weet het niet zeker, maar meen me te herinneren dat mijn oma vertelde dat uw ( en haar) moeder uit “bakeren” ging , toen ze weduwe was geworden .Zo verdiende ze de kost voor haar grote gezin.
Mijn oma ging in de huishouding werken van een professor in Leiden en gaf daar haar ogen goed de kost. Ze wist heel precies “hoe het hoorde”en heeft haar kinderen ook zo opgevoed.

Oma en Opa Laterveer kregen 4 kinderen: de eerder genoemde Truus was de oudste, dan mijn vader ( 1898) Henk, vervolgens Han ( 1900) en een nakomer Leo ( 1915).  Al deze kinderen zijn inmiddels overleden, maar hebben sociaal en maatschappelijk goede levens gehad. Dat geldt gelukkig ook voor hun nazaten.
Bijgaand 3 foto’s, waarvan er 1 is, die sprekend lijkt op de foto die van u,Opoe Zeeweg, bekend is. Die is beslist door dezelfde fotograaf gemaakt. Er is een andere foto waarop mijn opa en oma met 3 van hun kinderen vereeuwigd zijn, vermoedelijk in 1902:Truus, Henk (donkere krullen).en Han. Leo was toen nog niet geboren. De derde foto is die van mijn oma en opa samen op oudere leeftijd.
Ik vond het leuk,Opoe Zeeweg, iets meer te vertellen over het leven van uw zuster. Als u méér wilt weten, moet u me dat maar laten weten.

Familiale groet van uw achternichtje Mies

Dank achternichtje Mies !!!!!!!  Het is een heel grote verrassing voor Opoe Zeeweg wanneer ze na zoveel jaren dit nieuws onder ogen krijgt over haar jongste zusje Rika. Daarom het verhaal aan u overgeleverd zoals het geschreven is. Met een grote dosis inspiratie ga ik aan de slag om nog veel meer mooie verhalen toe te kunnen voegen!


zaterdag 7 december 2019

Nog Een Prachtige Vrouw


Dit is de volgende schoonheid: en ja! Hier zie je Opoe Zeeweg, één van de zusjes Driessen.
Tevens de oplossing van de vraag  of  je de gelijkenis herkent?  Morgen meer! Nog een aflevering in deze blog met het héle verhaal. Blijven kijken dus.
O ja, die fotograaf uit de Passage 22 in het deftige 's-Gravenhage?  Ja hoor, dat is mijnheer Delboij en tevens de   HOFFOTOGRAAF  .

vrijdag 6 december 2019

Een Prachtige Vrouw


Opoe Zeeweg is meer dan blij verrast met het bericht ze in haar email aantreft! Nieuwsgierig is ze wel of u in de foto ook iets van gelijkenis aantreft met .....ja, met wie! Ze heeft wel alle verhalen en gegevens over het leven van deze knappe  dame gehoord. U krijgt ze in de volgende blog - afleveringen haarfijn uit de doeken gedaan!   Maar eerst een uiterst  belangrijke  opdracht  aan alle Verhoeven nakomelingen......Voor wie  kan ze goed als dubbelgangster doorgaan.......Of weet u nog meer over haar te vertelllen?

woensdag 27 februari 2019

Mia's Verjaardag



De verjaardag van Mia! Het was aan Opoe's aandacht ontgaan: spijt me ten zeerste. Lang  niet  in de gelegenheid geweest om te computeren en wat in het oog springt bij de opening van Opoe's mailbox  is het inmiddels alweer uit 2018 daterende verzoek om haar overlijdensbericht te plaatsen in de familiesaga verwoord in Opoezeeweg. Met het lezen van de tekst in het bericht valt haar geboortedatum op: 27 februari, precies vandaag ! Toeval? Lieve Mia, je was een prachtig én krachtig bijzonder en lief mens,  bron van inspiratie voor velen. Daarom hier deze jeugdige afbeelding. Geheel op links afgebeeld richt ze haar blik de fotograaf. Naast haar zus Coby en nichtje An. Dank je voor al de inzet voor je gezin en niet te vergeten je dorp Noordwijk waarin je via jouw verslaggeving in de lokale media vele inwonenden openheid bracht over plaatselijke aangelegenheden . 


maandag 18 februari 2019

Gefeliciteerd Lieve tante Leni Verhoeven


18 februari heel lang geleden! Tante Leni en Kleine Keesje.  Hier poseert ze als plaatsvervangend grootmoeder voor haar helaas veel te jong overleden jongste zuster Maike.  Trots is ze met deze prachtige nazaat. Hoe blij zou ze hier haar eigen nageslacht hebben geshowd.  geknuffeld en verwend!  
Wat die kleine baby betreft? Doet het nog altijd super! Is nu al weer vol vaart onderweg naar zijn   pensioengerechtigde leeftijd Lijkt nog altijd net zo vrolijk als toen die dag met de aandacht van zijn oud-tante.. 
Op de achtergrond de  petroleumlamp blinkend op het buffet  moest iedere week  worden gepoetst. Toen, lang geleden. Maar nog altijd zorgzaam bewaard gewaardeerd om de herinnering aan die lieve, hardwerkende tante Leni, gekoesterd op een stoffig hoekje van de zolder vraagt ze soms  met  een onverwacht oplichtende lichtstraal een gouden glans op de herinnering aan Tante Leni.

zondag 20 januari 2019

Joep en en Jeroen VERHOEVEN tweeling geboren op 13 november 1976


About De Makers Van:
From fantasy to factory, from statement to product, Dutch design house Demakersvan combines the old and the new, the industrial and the crafted, the hostile and the kind. Founded in 2005 by Joep Verhoeven, Jeroen Verhoeven and Judith de Graauw, Dutch design house Demakersvan has reached remarkable success within a short time. They are the designers behind the famous Cinderella table, which has been acquired by Victoria & Albert Museum, MoMA New York and Centre Pompidou. Refusing a limitation to one category the trio works with museums, architecture, furniture and fashion companies on commercial work and self-initiated projects. The studio is based in the Netherlands, and its production unit is based in Bangalore, India.



En dan deze beeldschone tweeling, de meiden Evi en Noé, dochters met een overgrootvader met ook de familienaam Verhoeven....ach, wat kunnen ze nog veel talenten ontwikkelen, maar prachtig is het allemaal, mag ik dan iedereen van harte gezondheid , geluk en een goed gebruik van al je talenten toewensen/
hier meer over de familie Pietje Verhoeven