Zoeken in deze blog

maandag 25 januari 2016

Mies Verhoeven Aangereden door de Electrische Tram

vlnr: Rona, Maike en Mies Verhoeven
 Johanna Maria Helena Verhoeven, roepnaam Mies, werd geboren op 25 januari 1906.  Het was op de koude, donkere laatste avond van oktober 1919 dat het ongeluk gebeurde. De wagen van haar vader, de Noordwijkse bode Pieter Verhoeven,  werd door de electrische tram aangereden op de Rijnsburgerweg onder Leiden. " De wagen werd kort en klein geslagen, terwijl het paard veel letsel bekwam. De voerman en een zusje, vader en dochter dus, werden ernstig gewond. "
Vele jaren later werd het drama nog altijd in familiekring, bij bruiloften en partijen in heriinering gebracht. Hoe erg het was. Hoe Mies vele maanden te bed had gelegen en hoe het nooit meer helemaal goed was gekomen....omdat ergens iets niet meer helemaal goed had gefunctioneerd..... Op deze foto, zo van rond die tijd,  houdt ze haar been wel erg strak naar voren gestrekt....."Mies trekt met dat been" was een gevleugeld gezegde als Mies haar trouwe ijzeren ros ontsteeg en in ruststand bracht, na haar overtocht van Voorhout naar Noordwijk .......maar  ik heb aan mijn perfecte tante nooit een nijpend gebrek vast kunnen stellen. Heerlijke zelfgebakken cake als verjaardagsgeschenk of een glaasje thuis gebrouwen advocaat ter viering of  het speciaal voor jou bewaarde  "Snoepje van de week" uit de winkelvoorraad van buurman de Gruyter. Mies trouwde met Bernard de Groot zij kregen twee zonen. Maar meer over het gezin, een andere keer.

zaterdag 23 januari 2016

Opa Piet maakt Brokken

 Bode  Verhoeven  met zaak aan huis in de Kerkstraaat 61 te Noordwijk Binnen en goederen vervoerend naar de stad Leiden, wordt op 31 oktober 1919 aangereden door de electrische tram..... Hijzelf, zijn 13 jarige dochtertje raken ernstig gewond en paard en kar moeten als verloren worden beschouwd.

 Het blijft hard werken om in het dagelijks brood voor het uit 15 personen bestaande gezin de kost te verdienen. Pas wanneer Opoe het idee oppert de zaak van de hand te doen en in de horeca te beginnen, komt het "Grote Geld" in beeld.  De brik en de trekhond gaan in de verkoop en de huur van de stal wordt opgezegd. CafĂ©  'Het Vuurschip' aan de Nieuwe Zeeweg wordt geopend.

Oudste zoon Jan heeft inmiddels ook een bodebedrijf gestart en wordt bij de vracht een handje geholpen door zijn jongste broer Cor. Een succesvolle onderneming. Zo succesvol dat opa kan rentenieren en er met zijn motor, scheurend over de Nieuwe Zeeweg, op uit kan trekken. The Booming Twenties zijn begonnen!

zondag 17 januari 2016

Opa Piet's Handmatige Computer

Dit is een bladzijde uit een oud notitieboekje van opa Piet Verhoeven. Hij heeft er allerlei zaken in genoteerd zoals hier het overzicht van alle inkomsten en uitgaven in de maanden januari, februari, maart en april. Het jaartal ontbreekt, maar dat  is nog wel uit te vinden waarschijnlijk. Moet ergens in het begin van de vorige eeuw zijn geweest. Het boekje bevat verder  nog va alles over zijn konijnen, de leukste moppen , kortom, alles wat Opa Piet's belangstelling maar kon wegdragen staat er in ogenoteerd. Ik wil de rest ook wel voor jullie scannen, maar stuur dan ook een fotootje of herinnering aan opa Piet, je eigen ouders, konderen, kortom, alles wat deze familie-expositie boeiend kan maken toe aan opoezeeweg@gmail.com. Doen hoor!