Zoeken in deze blog

donderdag 27 november 2014

Jansie van Tante Jansie


"Ondervind 't ons brood wint 't."  Jansie van der Linden nam het bedrijf over van haar moeder.... Haar moeder trouwde op 22 augustus 1895 met Jeroen van der Linden, een jaar later op 18 augustus 1896 werd dochter Johanna geboren, acht maanden later overleed haar vader en sindsdien moest moeder Jansie van der Linden-Verhoeven zelf in 't levensonderhoud voorzien van zichzelf en haar net acht maanden jonge dochtertje......broodslijtster werd haar beroep.
Wie kan zich het broodwinkeltje van Tante Jansie, de zuster van Opa Piet Verhoeven,  nog voor de geest halen of  heeft een herinnering aan Jansie haar dochter hier met haar broodkar afgebeeld in de Bronckhorststraat in functie als broodbezorgster in dienst van bakkerij Wanninkhof.
In de blog Noordwijkse Huizen komt Opoe Zeeweg dit verhaal.

tegen.....voor een hernieuwde kennismaking...........
"Dit verhaal zou best wel eens over mijn eigen Tante Jansie kunnen gaan. Toen ik haar leerde kennen was ze al blind, maar hoe het zover gekomen is heb ik nooit geweten. Tante Jansie was na een huwelijk van bijna twee jaar weduwe geworden met als enige troost een dochtertje van acht maanden. Tante Jansie had dus alleen maar één dochter en... niet veel geduld.

Dochter Johanna van der Linden, inmiddels volwassen geworden, verdiende in navolging van haar moeder de kost voor beiden, als broodslijtster voor de firma Wanninkhof . Zij woonden in de Kerkstraat, naast kolenboer Westgeest in een piepklein woninkje annex bakkerswinkel. Stond Johanna een klant te helpen achter de winkeltoonbank dan klonk het alweer uit het woonkamertje" Jansie, wat ben je aan 't doen. Jansie, kom je al?"

Ondervind 't, ons brood wint 't!
Zo sleten zij, naast het brood gezamenlijk hun dagen, de één in gedwongen rust de ander met nooit één moment rust. Mantelzorg. Je zou er een monument voor op willen richten!
Ondervind 't, onze hulp wint 't!"

zaterdag 1 november 2014

onze voorouders


2 november 
Met Allerzielen worden de overledenen herdacht.
Mooi moment om even stil te staan bij deze foto van onze voorouders .
Foto genomen ter gelegenheid van de zilveren bruiloft op 22 oktober 1916 te Noordwijk-Binnen, Kerkstraat 53 
van Pieter Verhoeven en Jacoba Cornelia Driessen, zij  trouwden te Noordwijk op 22 oktober 1891.

donderdag 9 oktober 2014

Pieter Thomas Jeroen Verhoeven


 In dit schattige bruidspaar herken je direct Ome Piet en Tante Marie uit de Bijdorpstraat. Op 28 september 1933 beloven ze elkaar een levenlang trouw - en ja bijna 65 jaren rond zijn ze dat jawoord ook trouw gebleven. Ome Piet, werd een  befaamd metselaar van beroep na eerst een aantal jaren als vrachtrijder op de weg te hebben gereden onder ander bij het expeditie bedrijf van Kooimans uit Noordwijk Binnen. Piet werd geboren op 27 augustus 1909 in Noordwijk en zijn blonde gade , Maria Catharina van Denzen, op 7 maart 1909 te Noordwijkerhout.


Piet al 7 jarige in 1916

Piet als stoere leerling op de R.K. Jongensschool in Noordwijk-Binnen

Piet temidden van de andere leerlingen op de RK Jongensschool. Piet op de bovenste rij in het midden en zijn vier jaar jongere jongste broertje Cor , vooraan in het midden.
Deftige foto van Piet, misschien gemaakt ter gelegenheid van zijn Plechtige Heilige Communie of.....in zijn allereerste lange broek...?
 Vele jaren lang  werkte Piet als chauffeur op een vrachtauto richting Amsterdam voor de Noordwijkse firma Kooimans uit de. Wilhelminastraat. Dat er iemand achterop hem was gereden, daar kon hij niets aan doen. Kantonrechter kwam er aan te pas.


Uiterst rechts, middelste rij, Marie Verhoeven van Denzen in het jaar 1940, op de bruiloft van zwager Henk met schoonzus An.

Onder het toeziend oog van meester-metselaar Piet (2e van rechts) wordt hier de eerste steen gelegd van de Christelijke Huishoudschool te Noordwijk aan Zee.

woensdag 8 oktober 2014

Roodborsje Intgroene dal

Ja wat moet je dan....net leren schrijven en geen papier voor handen......alleen maar een fotootje, waarop je dan in je mooiste letters schrijft: Roodborsje in het groene dal......er staat geen naam van de schrijfster onder dus komen alle drie de Nichtjes voor dit fraaie verhaal in aanmerking. Mooie meiden en zoete jurkjes......om voor altijd in een doosje te bewaren, van links naar rechts -maar dat hebben jullie allang gezien natuurlijk: Mia, Coby en An. Een strik in de haar en kwastjes aan je kousen. Helemaal deftig voor het feest. Zal wel weer op Opa Piet Verhoeven zijn verjaardag zijn geweest. Op een mooie zomerse dag in augusstus!

zaterdag 4 oktober 2014

De Vier Gratiën

Vandaag heeft Opoe Zeeweg geen drie, maar zelfs vier gratiën in de aanbieding. De vier mooie dochters van ome Cor.....de grappige tekst op de prent is afkomstig van de nummer twee van links op de kiek. Dan weten jullie al genoeg! Maar alle aandacht vandaag is voor de nummer twee van rechts.....oudste dochter Agnes,  geboren op 5 oktober 1940, zij had morgen dus haar 74ste geboortedag kunnen vieren......helaas...... is zij alweer bijna twintig jaar geleden overleden....maar er eentje nemen om haar leven te vieren, daar zou ze echt schik in hebben! Gewoon doen dus! Proost!

donderdag 2 oktober 2014

De Drie Gratiën en Eén Jarige

Vandaag een foto met de drie dochters van Jan (de bode) Verhoeven. Rie, Inez en Co (vlnr). Goed gemutst gaan deze drie gratiën door het leven. Rie viert morgen, 3 oktober 2014,  haar 92ste verjaardag........doe allemaal even een kaartje op de bus.......en namens de héle familie, van harte gefeliciteerd!

zondag 28 september 2014

Netty Hendriks en Agnes Gordijn

Vandaag maken jullie kennis met de kleindochters Netti en Agnes van Opoe Zeeweg.  Netti (12-01-1927) is de oudste  dochter van opoe Zeeweg's oudste dochter Hendrika Helena,  (tante) Riek. Het andere meisje is Agnes (18-10-1927) de dochter van (tante) Leni.  Geen van de meisjes hadden broers of zusters dus waren de enige oogappels van hun ouderparen. Netti's moeder Riek Verhoeven was getrouwd met Theo Hendriks. Als de overlevering geloofd mag worden was Theo, in zijn latere leven vleesslager in Roterdam, gemobiliseerd te Noordwijk, als dienstplichtige militair tijdens de Eerste Wereld Oorlog. Aldaar is de romance ontstaan als gevolg waarvan  Tante Riek naar Rotterdam ging emigreren. Zij zocht een betrekking bij een rijke familie in Rotterdam en bleef zo in de buurt van haar beminde. Na jarenlang verloofd te zijn geweest  trouwen zij tenslotte op 31 december 1925 voor de wet en op 5 januari voor de kerk in Noordwijk. Zij vestigden zich aan de Maashaven 35 b. Waar uw blogger als tienjarige nog eens een paar nachtjes heeft gelogeerd. Blogger blij, tante na afloop minder enthousiast.....reislustige Blogger maakte zelfstandig enkele uitstapjes.....winkeltjes kijken in de buurt........van volgende logeerpartij is het nooit meer gekomen!
Hier Netti met vader Theo in  slagers tenue.
Tante Riek (07-04-1894, Noordwijk) hier als 'dame van de huishouding' in haar dienstje te Rotterdam. Het is niet bekend wie de andere personen op de foto zijn.
 Theodorus Martinus Joseph Hendriks en Hendrika Helena Verhoeven vieren op 12 juli 1936 hun koperen huwelijksjubileum. Als bijzondheid nog even melden het vernoemen van ouders. Hendricus en Helena zijn de namen van de ouders van Opoe Zeeweg, van haar meisjesnaam Driessen . Vernoemd, net zoals elke Piet in de familie van opa Piet Verhoeven afkomt en alle Cobi's naar Jacoba Driessen zijn vernoemd.......opoe Zeeweg.
Hier staat ome Theo Hendriks ( 05-05-1889, Rotterdam) trots naast een wel heel super de luxe voiture.....onbekend is het waar en waarom van het uitstapje....misschien was de autio bezit van zijn familie of reed hij in zijn vrije tijd mensen rond....wie verder kan helpen het vraagstuk van het gezin op de foto op te lossen......antwoorden zijn van harte welkom bij Opoe Zeeweg.
 Pittig vlinderdasje, op en top 'A Gentleman' . Ome Theo was het eerste familielid binnen de  Verhoeven- Clan die zelf een luxe auto bezat! Vaak, als het kon wekelijks, kwam het gezin naar Noordwijk, op de maandag, sluitingsdag van de slagerij aan de Maashaven in Rotterdam, met bij gelegenheid een stukje vlees weggevend aan het gastgezin waar zij op bezoek gingen.....maar niet altijd natuurlijk, zo'n stoofpotje! Ja en geniet nu nog even van dit verhaal. Het lijkt hun op het lijf geschreven te zijn: Een slager op smokkelpad. Hoe hij werd beetgenomen......neppers!
De andere kleuter op de eerste foto is Agnes Gordijn, zij komt in een latere blogaflevering aan de beurt. Blijf kijken!

dinsdag 16 september 2014

Met Opoe naar de Dierentuin

Vandaag mogen jullie mee naar de dierentuin in Wassenaar met opoe's jongste dochter Maike die haar zoontje Kees heeft meegenomen,  hij zit op de gevaarlijk brullende leeuw samen met zijn nichtje Ina (Inez)Verhoeven, jongste dochter van ome (bode) Jan. Hieronder , zelfde leeuw dit keer onder eskorte van tante Nel met neef Piet de groot helemaal vooraan en zijn broer Jan als achterste op de staart. Er zijn meer dierentuinfoto's....met Verhoevens erop.....weet je er één, zet maar op facebook!

donderdag 11 september 2014

Nog altijd jarig!

Het is nog steeds 29 juli en het feest van de verjaardag van Tante Nel is nog altijd niet afgelopen....aan de borrel: Ome Cor, Tante Roon, Tante An, Thea en met spijkerjack? Suus? Zo gezellig! Om nooit te vergeten!

woensdag 10 september 2014

Lekker Jarig!


Tante Nel is jarig en de hele familie komt haar feliciteren op 29 juli  met dochter An, de jarige Job zelf en nichtje Agnes.

dinsdag 9 september 2014

Ben je dan jarig!


Altijd gezellig op het verjaardagsfeest: Tante Bets Rijnders, Tante Dinie, Piet, An en Ome Cor. Waarschijnlijk op de verjaardag van tante Nel op 29 juli ergens in de zeventiger jaren.

maandag 8 september 2014

Er is er een jarig!

Tante Nel viert haar verjaardag op 29 juli ergens in de jaren zeventig. Geniet mee met het kringetje rond: Tante Roon, Tante An, Tante Nel, Thea, Tante Dinie en Piet.

zondag 7 september 2014

Cootje Rijnders als Bruidsmeisje

Ze is helemaal deftig, kleine Cootje Rijnders. Voor het huis aan de Nieuwe Zeeweg poseert ze in gezelschap van broer Koos en kleine zus Annie voor de fotograaf. Ze is net terug van het bezoek aan fotograaf van Kampen waar ze op de foto mocht ter gelegenheid van het huwelijk van haar tante Fie Rijnders met oom Bram Riem-Vis op die mooie lentedag in mei 1938. Samen met nichtje Rietje de Jong traden ze op als bruidsmeisjes.

vrijdag 5 september 2014

Het Café aan de Zeeweg



In 1923 trokken we in het pand aan de Nieuwe Zeeweg. Ietsje verderop was een mooi herenhuis, daarin woonde de familie Benschop. Maar wij beschouwden"onze zaak" als de mooiste van heel Noordwijk.
Vorig voorjaar op 19 mei 1923 is het café Veldzicht heropend met als trotse eigenaar de heer Pieter Verhoeven,  precies: OPA! Hij is zojuist bij de zaak is teruggekeerd en poseert vol trots naast de motor! Op de achtergrond sta ik, zijn persoonlijke aandrijfkracht.
Van Veldzicht tot Halve Vleet tot 't Vuurschip naar Hof van Breloft, vroeger was er ook nog een tramhaltevoor de deur!
 Noordwijkse Huizen heeft al heel wat aandacht aan het café geschonken ook in de aflevering van 6 maart 2011, waaruit deze knipsels.




We houden je op de hoogte met meer nieuws over het café. met de tijd volgen er meer berichten.

donderdag 4 september 2014

Drie van de Negen Dochters


Vandaag drie van de negen dochters van Opoe Verhoeven, Nel, Marie en Mies met zo op het oog, Cootje Rijnders en Jan de Groot als de spruiten. Marie was getrouwd met Gerrit van de Drift en woonde in Lisse in de Gladiolenstraat 16. Ze was jarig op  31 augustus en de Noordwijkse zussen kwamen haar dan feliciteren. Een mooi ritje op de fiets van Noordwijk naar Lisse en dan weer terug. O ja, weet je de namen van de andere dochters nu nog????

maandag 1 september 2014

Baudina Slippens




Baudina (Dinie) SLIPPENS, hulp in de huishouding, geboren op 01-09-1917 te Franeker,FR,NL, overleden op 25-09-2003 te Warmond,ZH,NL op 86-jarige leeftijd, gecremeerd op 30-09-2003 te Leiden,Rhijnhof,ZH,NL.

gehuwd met Cor Verhoeven.

De Bruiloft van Henk met An en de Bloemen- Bruidsmeisjes


Het is de elfde april 1940, een stralende, zonnige dag dat Henk Verhoeven trouwt met An Toebak. Het feest wordt gevierd ten huize van de moeder van de bruid, Jans Toebak-Heemkerk in de Katwijksestraat. Vader en moeder van de bruidegom en moeder van de bruid, in gezelschap van alle dochters en schoondochters poseren voor de fotograaf, bij de voordeur. Weinig vermoeden bestaat dat nog geen maand later, op 10 mei 1940, de Tweede Wereldoorlog uit zal breken. Een boos voorspel voor de jonggehuwden van een huwelijk dat  36 jaar later zal eindigen. Maar eerst het feest. Geef hierbij de namen bij het eerste plaatje: Voorste rij vlnr: Barbara van Rooden-Toebak, zuster van de bruid, het bruidspaar, dan Nel Rijnders-Verhoeven, Mies de Groot-Verhoeven. Rij daarachter vlnr: Dinie Verhoeven-Slippens, nn, Opoe Zeeweg-Driessen, Moeder van de Bruid Jans Toebak-Heemskerk, nn, Maike Vliet Vlieland-Verhoeven. Tot slot de achterste rij: nn, Catrien Verhoeven-van Riet,  Marie Verhoeven-van Denzen. Op de foto hieronder zie je nog Rona van Immerseel-Verhoeven, naast de regenpijp. Wie de met nn aangegeven personen herkent wordt vriendelijk gevraagd die door te geven....en nu maar puzzelen met de andere foto's wie waar staat!

Oma em Opa Verhoeven, bruidegom en bruid en moeder van de bruid

De dochters Verhoeven zullen flink gewinkeld hebben , zeker de mooiste exemplaren hebben uitgezocht en zullen er nog tot na de oorlog van hebben moeten genieten.....
Vader en moeder van de bruidegom midden links en zus Leni Gordijn-Verhoeven bovenste rij link.

Prachtig waren ze gekleed, en de dames Verhoeven kennende zal er flink gewinkeld zijn.......trammetje naar de stad of bleef het toch bij leveranties van de lokale leveranciers.....zoveel vragen---zo weinig antwoorden........

Hendricus Johannes Verhoeven, 23-12-1911 <> 27-1-1983 en Johanna Petronella Toebak, 31-3-1916 <> 30-12-1990 

Nog op zoek naar de nieuwste damesmode? C&A is toch voordeliger.............