Zoeken in deze blog

donderdag 28 april 2016

Om nooit te vergeten

Lieve herinneringen.........Om nooit te vergeten.........Maaike Cornelia Adriana Verhoeven...........beelden uit haar veel te korte leven...misschien herken je jezelf op één van de prenten, of kun je er een aardige herinnering bij vertellen.......hoor het graag van je!

Moeder Maike's Centennial

Vandaag op 28 april 2016 vraag ik u stil te staan bij de lieve herinnering aan de geboortedag van Maike Verhoeven, een eeuw geleden nu, de jongst geborene in het gezin van Pieter Verhoeven, uitbater en waard in de Halve Vleet,  een uitspanning gelegen in een bocht van de Nieuwe Zeeweg, en op initiatief van zijn ondernemende echtgenote Jacoba Driessen, steunend op haar afkomst van goede huize en lokkend naar vermogende clientèle,voorzien had van een riante theetuin vol elegante zitjes. Naast het ondernemerschap zag ze ook kans haar gezin van al het nodige te voorzien. Haar 4 zoons en negen dochters ontbrak het aan niets.

Een half jaar voor de dag waarop zij haar 25 jarig  huwelijksfeest zou gaan vieren, bracht zij haar laatst geborene ter wereld:  Maaike Cornelia Adriana. Op 28 april 1916.
Maike groeit voorspoedig op en kan binnen het gezin vertrouwen op de zorg van vele moeders, inclusief die van de 8 eerder geboren zussen. Oma Co voerde het bewind over de gehele onderneming. Maakte kleding en bond strikken in de haren, zorgde dat de dochters aan het werk gingen in keurige dienstjes de jongens in het gareel bleven en allen na een langdurige voorbereidingsfase, een keurige huwelijk sloten waaruit dan weer nieuw gezinnen groeiden waarbij de naamgeving van de oudste zoon of dochter reeds voor de conceptie door opoe Zeeweg werd voorgeschreven. Pieter voor de oudste zoon en Jacoba voor de oudste dochter.