Zoeken in deze blog

donderdag 27 november 2014

Jansie van Tante Jansie


"Ondervind 't ons brood wint 't."  Jansie van der Linden nam het bedrijf over van haar moeder.... Haar moeder trouwde op 22 augustus 1895 met Jeroen van der Linden, een jaar later op 18 augustus 1896 werd dochter Johanna geboren, acht maanden later overleed haar vader en sindsdien moest moeder Jansie van der Linden-Verhoeven zelf in 't levensonderhoud voorzien van zichzelf en haar net acht maanden jonge dochtertje......broodslijtster werd haar beroep.
Wie kan zich het broodwinkeltje van Tante Jansie, de zuster van Opa Piet Verhoeven,  nog voor de geest halen of  heeft een herinnering aan Jansie haar dochter hier met haar broodkar afgebeeld in de Bronckhorststraat in functie als broodbezorgster in dienst van bakkerij Wanninkhof.
In de blog Noordwijkse Huizen komt Opoe Zeeweg dit verhaal.

tegen.....voor een hernieuwde kennismaking...........
"Dit verhaal zou best wel eens over mijn eigen Tante Jansie kunnen gaan. Toen ik haar leerde kennen was ze al blind, maar hoe het zover gekomen is heb ik nooit geweten. Tante Jansie was na een huwelijk van bijna twee jaar weduwe geworden met als enige troost een dochtertje van acht maanden. Tante Jansie had dus alleen maar één dochter en... niet veel geduld.

Dochter Johanna van der Linden, inmiddels volwassen geworden, verdiende in navolging van haar moeder de kost voor beiden, als broodslijtster voor de firma Wanninkhof . Zij woonden in de Kerkstraat, naast kolenboer Westgeest in een piepklein woninkje annex bakkerswinkel. Stond Johanna een klant te helpen achter de winkeltoonbank dan klonk het alweer uit het woonkamertje" Jansie, wat ben je aan 't doen. Jansie, kom je al?"

Ondervind 't, ons brood wint 't!
Zo sleten zij, naast het brood gezamenlijk hun dagen, de één in gedwongen rust de ander met nooit één moment rust. Mantelzorg. Je zou er een monument voor op willen richten!
Ondervind 't, onze hulp wint 't!"

zaterdag 1 november 2014

onze voorouders


2 november 
Met Allerzielen worden de overledenen herdacht.
Mooi moment om even stil te staan bij deze foto van onze voorouders .
Foto genomen ter gelegenheid van de zilveren bruiloft op 22 oktober 1916 te Noordwijk-Binnen, Kerkstraat 53 
van Pieter Verhoeven en Jacoba Cornelia Driessen, zij  trouwden te Noordwijk op 22 oktober 1891.